Interakce dolomit-voda - Rzepiel, Erik (2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na lepší pochopení mechanismu interakce systému dolomit-voda-atmosféra. Práce shrnuje publikované práce o interakci a výsledky vlastního laboratorního studia, které spočívalo v rozpouštění dolomitu v čisté vodě v kontaktu s atmosférou. Experiment probíhal v improvizovaném vsádkovém reaktoru za pravidelného míchání. Hlavní sledovanou proměnnou byla elektrická konduktivita, na základě které bylo možno sledovat změny v obsahu rozpuštěných látek. Kromě toho byla sledována teplota, pH, a výsledné koncetrace Ca a Mg v roztocích. Výsledky nepotvrdily tok rozpuštěných složek spět na dolomit i přes přesycenost roztoků dolomitem. Nebylo dosažené ani ustálení vodivosti, což by indikovalo rovnovážný stav systému. Detailní pochopení mechanismu interakce dolomit-voda-atmosféra vyžaduje další sofistikované studium.