Interakce ferrátů s rozpuštěným arzenem - Bošková, Michaela; Zeman, Josef, 1951-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem interakcí ferrátů s Asˡˡˡ a nZVI s AsV [V=horní index]. Cílem práce bylo v laboratorních experimentálních podmínkách studovat vliv ferrátů a nulmocného železa na koncentraci Asˡˡˡ a AsV v roztocích. V úvodní části jsou zpracované již známé poznatky o vlastnostech arsenu, ferrátů a nZVI a jejich chování a specie v přírodě ve vodním prostředí. V experimentální části bylo provedeno několik sérií pokusů. Ve dvou sériích byla použita směs ferrátů (K₃FeO₄, KFeO₂), v třetí sérii bylo použita suspenze Fe⁰ (Nanofer 25). Oba produkty byly poskytnuty od společnosti NANO IRON, s.r.o. Po celou dobu experimentů, trvajících 140 dní, byly v různých časových intervalech odebírány vzorky na AAS a měřeny hodnoty pH, Eh, elektrické konduktivity a teploty.
This work studies the interaction between Ferrates and these coumpounds: Asˡˡˡ, nZVI, AsV. The goal of this work was to study the effect of Ferrates and zero-valent iron on concentration of Asˡˡ, AsV in solutions, in experimental conditions in the laboratory. The first part deals with the already known knowledge about the properties of arsenic, Ferrates and nZVI and their behavior and species in the wild in the aquatic environment. In the experimental part were carried out several series of experiments. In first two series was used a mixture of Ferrates (K₃FeO₄, KFeO₂) in the third was used suspension of Fe⁰ (Nanofer 25). Both products were provided from NANO IRON, s.r.o. Throughout the experiments, with a duration of 140 days, there were at different time intervals taken samples for AAS and measured values of pH, Eh, electrical conductivity and temperature.
Vedoucí práce: Josef Zeman
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: arsen; ferraty; nanoželezo; sanační práce; znečištění podzemních vod; znečištění vod; arsenic; groundwater pollution; nano iron; remediation; via ferratas; water pollution; bakalářské práce; bachelor's theses