Interakce ferrátů s rozpuštěným arzenem - Bošková, Michaela (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem interakcí ferrátů s Asˡˡˡ a nZVI s AsV [V=horní index]. Cílem práce bylo v laboratorních experimentálních podmínkách studovat vliv ferrátů a nulmocného železa na koncentraci Asˡˡˡ a AsV v roztocích. V úvodní části jsou zpracované již známé poznatky o vlastnostech arsenu, ferrátů a nZVI a jejich chování a specie v přírodě ve vodním prostředí. V experimentální části bylo provedeno několik sérií pokusů. Ve dvou sériích byla použita směs ferrátů (K₃FeO₄, KFeO₂), v třetí sérii bylo použita suspenze Fe⁰ (Nanofer 25). Oba produkty byly poskytnuty od společnosti NANO IRON, s.r.o. Po celou dobu experimentů, trvajících 140 dní, byly v různých časových intervalech odebírány vzorky na AAS a měřeny hodnoty pH, Eh, elektrické konduktivity a teploty.