Hydrogeochemie skapových vod v Punkevních jeskyních (Moravský kras) - Praj, Tomáš (2014)
Práce je zaměřena na hydrogeochemii skapových vod a na jejich roli v krasových procesech, jako je např. koroze speleotém. V souhrnu literárních údajů jsou uvedena základní fakta o horninovém složení dané lokality, hydrogeologii a hydrogeochemii. V praktické části byly analyzovány hydrogeochemické proměnné jako vydatnost, konduktivita, koncentrace a index nasycení čtyř skapových vod Punkevních jeskyní (Moravský kras). Na základě vztahů mezi proměnnými byly vody rozčleněny do dvou skupin: V první skupině je anomální skap TC1 v Tunelové chodbě, v druhé zbylé tři monitorované skapy, TC2, CP1 a CP4. Vody se liší (1) indexy nasycení (vody skapu TC1 jsou blízko rovnováhy s kalcitem, zbylé skapy jsou přesycené kalcitem), (2) mineralizací, (3) dalšími parametry. Anomální složení skapu TC1 může být způsobeno nízkým PCO2 v epikrasu, rychlým průchodem vody skrz profil, míšením několika typů vod či srážením kalcitu v nadloží jeskyně.