Možnosti rotační atriografie při podpoře elektrofyziologických vyšetření - Lehar, František (2013)
Úvod: Katetrová léčba fibrilace síní je běžně používanou léčebnou metodou. Základem metody je vytváření komplexních ablačních lézí v levé síni. Úspěšnost a bezpečnost tohoto zákroku je závislá na dokonalé orientaci v levé síni, čehož je dosaženo používáním 3D elektroanatomických mapovacích systémů. Vzhledem k anatomické složitosti levé síně se k podpoře těchto mapovacích systémů používají trojrozměrné modely této srdeční dutiny získané z CT angiografie srdce. Rotační atriografie levé síně je nová zobrazovací metoda,která slouží k získání stejných dat, která standardně získáme z CT. Pouze malé množství studií se zabývalo srovnáním anatomických parametrů získaných pomocí této nové zobrazovací metody a standardním zobrazením z CT srdce. Žádná z prací se ale nezabývala klinickými výsledky katetrové léčby fibrilace síní za podpory dat získaných pouze z rotační atriografie. Cílem naší práce bylo zhodnotit, zda rotační atriografie levé síně je srovnatelnou metodou v porovnání s CT vyšetřením,