Prognóza pacientů s akultním infarktem myokardu s elevacemi ST úseku a význam natriuretických peptidů v dlouhodobém sledování - Kluz, Krystyna (2014)
První část práce se zabývá hodnocením významu běžně používaných natriuretických peptidů (BNP a NT-proBNP) u stabilních pacientů po akutním infarktu myokardu s elevacemi ST úseku (STEMI). Elevace natriuretických peptidů v akutní fázi infarktu myokardu predikuje výskyt akutního srdečního selhání a je spojena s vyšší mortalitou pacientů. V naší práci jsme zjistili, že elevace BNP i NT-proBNP u stabilních pacientů po STEMI rovněž predikuje horší prognózu pacientů (především výskyt akutního srdečního selhání a mortality) v 36měsíčním sledování. Druhá část práce sleduje význam preinfarktové nestabilní anginy pectoris u pacientů se STEMI léčeném primární PCI. Protektivní význam preinfarktové anginy pectoris byl opakovaně potvrzen v době trombolytické léčby infarktu myokardu. V naší práci jsme neprokázali její protektivní význam v době invazivní léčby STEMI.