Vadné držení těla u dětí školního věku - Chromková, Vendula (2014)
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat dodržování preventivních opatření v rámci vadného držení těla u dětí školního věku, zjistit způsob trávení volného čas, bolestivých stavech páteře a znalostech o skolióze. Práce se skládá ze dvou hlavních kapitol - teoretické a empirické. Teoretická část vysvětluje pojmy týkající se držení správného a vadného držení těla, obsahuje informace o faktorech, které vznik vadného držení těla podporují. Poukazuje na některé testy, kterými lze držení těla hodnotit a charakterizuje období dětí školního věku. Empirická část obsahuje analýzu dat získaných formou kvantitativního dotazníkového šetření u dětí ve věku 10-13 let. Tato část sleduje možnosti předcházení vadného držení těla, dále se zabývá zmapováním náplně volného času dětí a v neposlední řadě zjišťuje potíže související s vadným držením těla, bolestí zad.