New approaches in diagnostics and treatment of prostate cancer based on micro- and nanostructures - Fojtů, Michaela; Masařík, Michal; Masarykova univerzita. Ústav patologické fyziologie (2014)
V současné době je intenzivně studována široká škála částic s rozměry na úrovni mikro- a nanometrů pro jejich slibný aplikační potenciál jak v experimentální, tak klinické praxi. Otevírají se tak zcela nové možnosti v diagnostice a také v terapii řady onemocnění zvýšením efektivity doručování látek s terapeutickým efektem. Tato práce se zaměřuje na dva aspekty, jednak na využití částic v oblasti diagnostiky a dále na léčbu malignit, v tomto konkrétním případě karcinomu prostaty. První část je zaměřena na využití mikročástic modifikovaných streptavidinem pro účely izolace volně cirkulující RNA ze sér pacientů s karcinomem prostaty. Ta představuje slibný neinvazivní nástroj ke zlepšení diagnostiky tohoto onemocnění. V druhé části práce jsou diskutovány limitace spojené s využíváním konvenční chemoterapie. Příznivý efekt nanočásticových forem doxorubicinu byl posuzován především z hlediska snížení nežádoucích účinků a porovnáním jejich cytotoxických efektů s klasickou formou léčiva.
Micro- and nanoparticles are currently extensively investigated for their application potential in both experimental and clinical settings to facilitate diagnosis of various diseases and to improve delivery efficiency of therapeutic agents. This diploma thesis is focused on both diagnostic and therapeutic use of micro- and nanoparticles in management of prostate cancer. First part of the thesis concerns with utilization of streptavidin-coated microparticles in isolation of free circulating RNA from sera samples of prostate cancer patients. This appears to be promising non-invasive tool with potential to improve diagnosis of the disease. Furthermore, problems and limits related to use of conventional chemotherapy were addressed. Beneficial effects of nanoparticle formulations of doxorubicin were assessed by comparing their toxicity profiles with free form of drug.
Vedoucí práce: Michal Masařík
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: Apodox; apoferritiny; doxorubicin; epirubicin; karcinom prostaty; lipozomy; magnetické mikročástice; metalothionein; nádorová diagnostika; nanočástice; nukleové kyseliny; prostatický specifický antigen; volně cirkulující RNA; Apoferritins; free circulating RNA; liposomes; magnetic microparticles; nanoparticles; nucleic acids; prostate carcinoma; Prostate-Specific Antigen; diplomové práce; master's theses