New approaches in diagnostics and treatment of prostate cancer based on micro- and nanostructures - Fojtů, Michaela (2014)
V současné době je intenzivně studována široká škála částic s rozměry na úrovni mikro- a nanometrů pro jejich slibný aplikační potenciál jak v experimentální, tak klinické praxi. Otevírají se tak zcela nové možnosti v diagnostice a také v terapii řady onemocnění zvýšením efektivity doručování látek s terapeutickým efektem. Tato práce se zaměřuje na dva aspekty, jednak na využití částic v oblasti diagnostiky a dále na léčbu malignit, v tomto konkrétním případě karcinomu prostaty. První část je zaměřena na využití mikročástic modifikovaných streptavidinem pro účely izolace volně cirkulující RNA ze sér pacientů s karcinomem prostaty. Ta představuje slibný neinvazivní nástroj ke zlepšení diagnostiky tohoto onemocnění. V druhé části práce jsou diskutovány limitace spojené s využíváním konvenční chemoterapie. Příznivý efekt nanočásticových forem doxorubicinu byl posuzován především z hlediska snížení nežádoucích účinků a porovnáním jejich cytotoxických efektů s klasickou formou léčiva.