Influence of adenylation enzymes activity on function of telomeric proteins

Konce eukaryotických chromozomů neboli telomery jsou tvořeny DNA a proteinovými komplexy. Shelterin je komplex proteinů chránící telomerickou DNA savců. Jeho podjednotka TRF1 se společně se svým homologem TRF2 váže sekvenčně specificky k dvouvláknové oblasti telomer, čímž určuje polohu shelterinovéh...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Bencúrová, Petra (Dissertant)
Other Authors: Hofr, Ctirad, 1974- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:English
Published: 2014
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/356527/prif_m/
Cover Image
LEADER 06944ctm a22012017a 4500
001 MUB01000998910
003 CZ BrMU
005 20170222234915.0
008 140612s2014 xr ||||| |||||||||||eng d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-12-14 
035 |a (ISMU-VSKP)252803 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD035 
072 7 |a 577  |x Biochemie. Molekulární biologie. Biofyzika  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 575.111  |2 MRF 
080 |a 577.112.01:575.111  |2 MRF 
080 |a 577.113.8  |2 MRF 
100 1 |a Bencúrová, Petra  |% UČO 356527  |* [absolvent PřírF MU]  |4 dis 
245 1 0 |a Influence of adenylation enzymes activity on function of telomeric proteins  |h [rukopis] /  |c Petra Bencúrová 
246 1 1 |a Vliv aktivity adenylačních enzymů na funkci telomerických proteinů 
260 |c 2014 
300 |a 71 l. 
500 |a Vedoucí práce: Ctirad Hofr 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014 
520 2 |a Konce eukaryotických chromozomů neboli telomery jsou tvořeny DNA a proteinovými komplexy. Shelterin je komplex proteinů chránící telomerickou DNA savců. Jeho podjednotka TRF1 se společně se svým homologem TRF2 váže sekvenčně specificky k dvouvláknové oblasti telomer, čímž určuje polohu shelterinového komplexu. Z předchozích studií víme, že TRF1 je silným negativním regulátorem délky telomerické DNA. Tankyráza 1 (TANK1) je enzym obsahující poly(ADP-ribóza)polymerázovou doménu. TANK1 plní různé funkce, z nichž nejlépe prostudovaná je funkce na telomerách. TANK1 ruší ochranu telomer skrz poly(ADP)-ribosylaci TRF1, která může vést k prodloužení telomerické DNA. Tato studie byla zaměřena na kvantitativní charakterizaci interakce TRF1 s telomerickou DNA. Byla pozorována silná specifická vazba s rovnovážnou disociační konstantou 2 nM. Rostoucí teplota a hodnota pH mají negativní vliv na interakci. Vliv TANK1 na vazbu TRF1 s DNA byl zkoumán s využitím nového přístupu založeného na měření ...  |% cze 
520 2 9 |a The ends of eukaryotic chromosomes called telomeres are composed of DNA and protein complexes. Shelterin is a complex of proteins protecting telomeric DNA in mammals. Shelterin subunit TRF1 along with its homologue TRF2 binds sequence specifically to the double-strand region of telomere thus determining localization of shelterin complex. Previous works have shown that TRF1 is a strong negative regulator of the length of telomeric DNA. Tankyrase 1 (TANK1) is an enzyme containing poly (ADP-ribose) polymerase domain. Among various functions of TANK1, the best studied is its function at telomeres. TANK1 unprotects telomeres via poly(ADP)-ribosylation of TRF1 which results in an eventual telomeric DNA elongation. This work was focused on quantitative characterisation of TRF1 interaction with telomeric DNA. Strong specific binding with equilibrium dissociation constant of 2 nM was observed. Rising temperature and pH have negative effect on the interaction. The influence of the TANK1 on the ...  |9 eng 
650 0 7 |a DNA (nukleová kyselina)  |7 ph116977  |2 czenas 
650 0 7 |a proteiny  |2 czmesh 
650 0 7 |a shelterin  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a tankyráza  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a telomery  |2 czmesh 
650 0 9 |a deoxyribonucleic acid  |2 eczenas 
650 0 9 |a tankyrase  |2 eCZ-BrMU 
650 0 2 |a Proteins 
650 0 2 |a Telomere 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
655 9 |a master's theses  |2 eczenas 
658 |a Biochemie  |b Genomika a proteomika  |c PřF N-BCH GEPR (GEPR)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Hofr, Ctirad,  |d 1974-  |7 xx0074131  |% UČO 7807  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav biochemie  |7 ko2015866760  |4 dgg 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Národní centrum pro výzkum biomolekul  |7 kn20100614011  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/356527/prif_m/ 
CAT |c 20140612  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a VASICEK  |b 02  |c 20140616  |l MUB01  |h 1447 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140808  |l MUB01  |h 1428 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20150806  |l MUB01  |h 1700 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1452 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1413 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0459 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20161219  |l MUB01  |h 1600 
CAT |c 20170119  |l MUB01  |h 1537 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20170222  |l MUB01  |h 1249 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20170222  |l MUB01  |h 2349 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20170901  |l MUB01  |h 1541 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20180321  |l MUB01  |h 1815 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180828  |l MUB01  |h 0911 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181106  |l MUB01  |h 0732 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181107  |l MUB01  |h 1608 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181107  |l MUB01  |h 1614 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181107  |l MUB01  |h 1623 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 1433 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 1816 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 2021 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 2033 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 2142 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190126  |l MUB01  |h 0147 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190126  |l MUB01  |h 0152 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190126  |l MUB01  |h 0208 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190228  |l MUB01  |h 1419 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0735 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0739 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0742 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0746 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0749 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190521  |l MUB01  |h 1138 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190521  |l MUB01  |h 1142 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190521  |l MUB01  |h 1155 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190521  |l MUB01  |h 1436 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190605  |l MUB01  |h 1343 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190620  |l MUB01  |h 0746 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191210  |l MUB01  |h 0850 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191210  |l MUB01  |h 1211 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191210  |l MUB01  |h 1218 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200123  |l MUB01  |h 1134 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200123  |l MUB01  |h 1137 
CAT |c 20200306  |l MUB01  |h 1847 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200323  |l MUB01  |h 1959 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201030  |l MUB01  |h 1125 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201030  |l MUB01  |h 1127 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201112  |l MUB01  |h 0515 
CAT |c 20201214  |l MUB01  |h 1120 
CAT |c 20210121  |l MUB01  |h 1011 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210217  |l MUB01  |h 2156 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210525  |l MUB01  |h 1148 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210525  |l MUB01  |h 1148 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1009 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1957 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1229 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210819  |l MUB01  |h 1812 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20220324  |l MUB01  |h 2121 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-12-14 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-9452  |5 3285006236  |8 20140616  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20140616  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-9452  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD