Dynamics of rDNA and telomeric repeats during reversion of Arabidopsis thaliana fas mutants - Jež, Michal (2014)
Chromatin assembly factor 1 (CAF1) je histonový chaperon, který se podílí na replikací podmíněném sestavování nukleozomů. Vyřazení funkce jeho podjednotek FASCIATA (FAS) 1 a 2 v modelovém organismu Arabidopsis thaliana vede k výrazným morfologickým změnám. fas mutace dále způsobuje postupné zkracování telomer a ztrátu kopií 45S rDNA. Ztráta rDNA je doprovázena změnou expresního profilu rDNA variant, kdy dochází k expresi VAR1, která je běžně umlčena. Při reverzi funkce CAF1 v dřívější generaci (G2) dochází během dvou až tří generací k téměř úplnému návratu délky telomer a počtu kopií 45S rDNA. Předkládaná práce ukazuje vliv reverze fas mutant uskutečněné v pozdější generaci (G4) na tyto repetitivní sekvence. Zatímco telomery se postupně prodlužují až na 90 % původní délky, analýza 45S rDNA vykazuje rozličné výsledky s úplným, částečným nebo žádným navracením kopií. Překvapivě je toto navracení spojeno s nárůstem kopií VAR1, což se promítá i na expresním profilu variant, který je ...