Sestavování chromatinu a stabilita genomu - Baráthová, Jana; Fajkus, Jiří, 1964-; Masarykova univerzita. Národní centrum pro výzkum biomolekul (2014)
Stabilita genómu je pre bunku esenciálnou podmienkou jej prežitia a schopnosti replikácie. Jednou z podmienok udržania stability genómu je správne zostavovanie chromatínu. Tento proces je pomerne komplikovaný a vyžaduje prítomnosť pomocných proteínov - histónových chaperonov. Jedným z najdôležitejších histónových chaperonov v procese replikácie genómu je komplex CAF-1 (Chromatin Assembly Factor-1). Je známe, že dysfunkcia tohto komplexu spôsobená mutáciou vo veľkej (FAS1) a strednej (FAS2) podjednotke spôsobuje v Arabidopsis thaliana skracovanie telomér a stratu 45S rDNA. Tieto mutácie tiež zvyšuje úroveň homologickej rekombinácie, ktorá by sa na strate týchto repetitívnych sekvencií mohla priamo podieľať. Cieľom tejto práce je prispieť k pochopeniu procesu skracovania telomér a straty 45S rDNA. Sledovali sme zmenu stability chromatínu v telomérových oblastiach a v oblastiach 45S rDNA spôsobenú mutáciou v géne pre podjednotku FAS1 v kombinácií s mutáciou v géne MIM. MIM je gén ...
Maintaining of genome stability is essential for survival and replication of cell. One of the main conditions for genome stability maintenance is proper chromatin assembly. This process is quite complicated and requires presence of guide proteins - histone chaperons. One of the most important histone chaperons during cell replication is Chromatin Assembly Factor-1 (CAF-1). It is known that dysfunction of CAF-1 caused by mutations in CAF-1 subunits FAS1 and FAS2 in Arabidopsis thaliana cause telomere shortening and loss of 45S rDNA. These mutations also induce increased level of homologous recombination, which might directly cause telomere shortening and loss of 45S rDNA. The main aim of this thesis was to better understand processes connected with telomere shortening and loss of 45S rDNA. We observed changes in lengths of telomeres and 45S rDNA sequences caused by FAS1 mutation in combination with mutation of MIM gene. MIM gene encodes SMC6B subunit (plant homolog of SMC6) of ...
Vedoucí práce: Jiří Fajkus
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: chromatin; nestabilita genomu; nukleozomy; telomery; Genomic Instability; Chromatin; Nucleosomes; Telomere; diplomové práce; master's theses