Sestavování chromatinu a stabilita genomu - Baráthová, Jana (2014)
Stabilita genómu je pre bunku esenciálnou podmienkou jej prežitia a schopnosti replikácie. Jednou z podmienok udržania stability genómu je správne zostavovanie chromatínu. Tento proces je pomerne komplikovaný a vyžaduje prítomnosť pomocných proteínov - histónových chaperonov. Jedným z najdôležitejších histónových chaperonov v procese replikácie genómu je komplex CAF-1 (Chromatin Assembly Factor-1). Je známe, že dysfunkcia tohto komplexu spôsobená mutáciou vo veľkej (FAS1) a strednej (FAS2) podjednotke spôsobuje v Arabidopsis thaliana skracovanie telomér a stratu 45S rDNA. Tieto mutácie tiež zvyšuje úroveň homologickej rekombinácie, ktorá by sa na strate týchto repetitívnych sekvencií mohla priamo podieľať. Cieľom tejto práce je prispieť k pochopeniu procesu skracovania telomér a straty 45S rDNA. Sledovali sme zmenu stability chromatínu v telomérových oblastiach a v oblastiach 45S rDNA spôsobenú mutáciou v géne pre podjednotku FAS1 v kombinácií s mutáciou v géne MIM. MIM je gén ...