Molekulárně-biologické stanovení HLA znaků ve vztahu k celiakii - Klívarová, Eliška (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou molekulárně-biologického stanovení HLA znaků asociovaných s celiakií a jeho významem při diagnostice celiakie. Práce je rozdělena do dvou tematických částí. V té první popisuji patofyziologii vzniku onemocnění celiakie, její klinické projevy, komplikace a metody diagnostiky. Také se zde zabývám genetickou predispozicí onemocnění - HLA systémem. Druhá část práce se věnuje praktickému stanovení HLA genů a pro názornost jsou zde uvedeny některé výsledky genotypizace včetně hodnocení a komentářů.