Melatonin z pohledu nutričního terapeuta - Pažická, Patrícia (2014)
Nasledujúca práca čitateľa uvádza do základov problematiky cirkadiánnych rytmov, biologických hodín a ich spojitosti s produkciou melatonínu v epifýze. Popisuje typický rytmus syntézy, jej mechanizmus a faktory s možným vplyvom (svetelný podnet, výživové faktory). Ďalej pojednáva o význame spánku počas tmavej fázy dňa a vplyve jeho narušenia pri nočnej zmennej práci, syndróme „jet lag“ a v starobe na rozvoj nádorových ochorení (pŕs, prostaty) a narušenie metabolických funkcií. Práca sa čiastočne zmieňuje o možnostiach suplementácie melatonínu. Podáva prehľad o antioxidačnej aktivite a mechanizme pôsobenia. Posledná časť pojednáva o výskyte a pôsobení v gastrointestinálnom trakte a o obsahu melatonínu v rastlinných zdrojoch. Praktická časť poskytuje náhľad do vedomostí populácie o melatoníne a sonduje niektoré denné návyky so spojitosťou k jeho produkcii.