Ošetřovatelská péče o potenciální dárce orgánů - Schindlerová, Hana (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou ošetřovatelské péče o potenciální dárce orgánů. Cílem teoretické části je shrnutí poznatků z dostupné literatury o historickém vývoji oboru transplantologie, o právní a etické problematice dárcovství orgánů a jsou zde definovány jednotlivé kategorie dárců orgánů. Teoretická část se také zabývá mozkovou smrtí, její diagnostikou a patofyziologickými mechanismy, dále jsou zde popsány komplikace vyskytující se u dárců orgánů s mozkovou smrtí. Kapitola ošetřovatelské péče zahrnuje komplexní popis péče o dárce orgánů z aktuálně dostupných zdrojů. Teorie rozebírá také fungování transplantačního systému České republiky. Empirická část je zaměřená na zjištění úrovně znalostí všeobecných sester pracujících v intenzivní péči o péči o potenciální dárce orgánů a vnímání psychosociální náročnosti péče o potenciální dárce orgánů.