Ošetřovatelská péče u pacienta v coma vigile s využitím konceptu Bazální stimulace - Michalčíková, Simona (2014)
Cílem diplomové práce je popsat ošetřovatelskou péči o pacienta v coma vigile s využitím konceptu Bazální stimulace a analyzovat rozhovory s lidmi, kteří pacienty v coma vigile navštěvovali v pravidelných časových intervalech. V teoretické části jsou popsány poznatky týkající se dané problematiky. Pozornost je věnována definici, etiologii, projevům, léčbě, prognóze a ošetřovatelské péči u pacientů v coma vigile. Je poukazováno na význam Bazální stimulace, je zmíněna její historie, pojetí a techniky konceptu. V praktické části je sledována případová studie jednoho pacienta s diagnózou coma vigile a jeho rodiny v nemocničním prostředí a jsou analyzovány rozhovory s lidmi, kteří pacienty v coma vigile pravidelně navštěvovali. Téma je v dnešní době aktuální, neboť se počet pacientů s diagnózou coma vigile zvyšuje. Tato diplomová práce poskytuje poznatky, které mohou využít sestry přicházející do praxe.