Syndróm vyhorenia sestier pracujúcich na jednotkách intenzívnej starostlivosti - Kostúrová, Alexandra (2014)
ANOTÁCIA Meno a priezvisko autora: Bc. Alexandra Kostúrová Názov diplomovej práce: Syndróm vyhorenia u sestier pracujúcich na jednotkách intenzívnej starostlivosti Pracovisko: Masarykova Univerzita Lekárska fakulta Katedra ošetrovateľstva Vedúci práce: PhDr. Marie Zítková Rok obhajoby diplomovej práce: 2014 Súhrn Diplomová práca je zameraná na syndróm vyhorenia u sestier pracujúcich v oblasti intenzívnej starostlivosti. Obsahovo je rozdelená na teoretickú a empirickú časť. Teoretická časť je delená na jednotlivé kapitoly, obsahujúce definíciu burnout syndrómu, príčiny vzniku burnout syndrómu, špecifické riziká pracovného prostredia v intenzívnej starostlivosti, príznaky burnout syndrómu, fázy, prevenciu a možnosti liečby burnout syndrómu. V empirickej časti sme identifikovali najvýznamnejšie rizikové faktory, sociálne determinanty hrajúce úlohu pri vzniku burnout syndrómu. Ako ciele práce sme si stanovili priblížiť problematiku tejto v súčasnosti vysoko aktuálnej témy a pouká