Doporučené postupy v předcházení sorrorigenním ranám v intenzivní péči - Blatnerová, Hana (2014)
Diplomová práce se zabývá doporučenými postupy v oblasti nehojících se ran a problematikou sorrorigenie z pohledu všeobecné sestry v intenzivní péči. Podstatu práce tvoří příčiny a popis sorrorigenních ran vyvolaných ošetřujícím personálem ve zdravotnických zařízeních. V empirické části práce uvádíme zjištěnou úroveň znalostí a deklarovaných zvyklostí nelékařských zdravotnických pracovníků v péči o nehojící se ránu a jejich subjektivní názory na míru akceptace lékaři v prevenci a léčbě nehojících se ran. Práce je zaměřena na analýzu a komparaci výsledků získaných průzkumným šetřením. Vytvořené doporučení pro praxi může být využito v rámci prevence k vyvarování se sorrorigenním ranám u ošetřujícího personálu.