Adherencia pacientov po transplantácii obličky - Lörinczová, Veronika (2014)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou adherencie dospelých pacientov po transplantácii obličky. Adherencia pacienta so zmeneným životným štýlom po transplantácii predstavuje kľúčové spojenie medzi samotnou transplantáciou a jej výsledkom u konkrétneho pacienta. Teoretická časť práce poskytuje základné informácie o transplantácii obličky. Ďalej sa zaoberá vymedzením pojmu adherencie a jeho preferenciou v rámci súčasnej medicíny. Dotazníkový prieskum hodnotí úroveň adherencie u pacientov po transplantácii obličky. Doba od prvej transplantácie je v čase realizácie prieskumu minimálne jeden rok, aby bolo možné zhodnotiť adherenciu pacienta. V rámci analýzy výsledkov skúma vzťahy medzi adherenciou a jednotlivými faktormi, ktoré môžu vplývať na jej úroveň.