Znalosti sester v intenzivní péči o problematice centrálních žilních katétrů - Oháňková, Pavla (2014)
Diplomová práce se zabývá znalostmi sester pracujících na interních a chirurgických JIP o problematice centrálních žilních katétrů. Cílem práce je porovnat znalosti obou skupin, zjistit závislost úrovně znalostí na délce praxe a vzdělání sester, a dále vypracování standardního ošetřovatelského postupu pro péči o CVK. Teoretickou část tvoří šest kapitol, v nichž je popsána historie, dělení CVK, indikace a kontraindikace k jeho zavedení, zajištění a odstraňování CVK, komplikace a katétrové infekce, ošetřovatelská péče a znalosti sester o CVK. Praktická část popisuje výsledky dotazníkového šetření, které proběhlo na výše uvedených pracovištích intenzivní péče. Výsledky výzkumného šetření jsou vyjádřeny pomocí tabulek a grafů. Součástí praktické části práce je také vypracovaný standardní ošetřovatelský postup pro vybrané výkony související s péčí o CVK.