Intermitentní a kontinuální eliminační metody z pohledu sestry - Lhotáková, Tereza (2014)
Diplomová práce je zaměřena na znalosti sester poskytujících intenzivní péči o intermitentních a kontinuálních eliminačních metodách. V teoretické části je stručně charakterizováno renální selhání a následně se témata týkají již přímo mimotělních eliminačních metod. Dochází k seznámení se se základními historickými mezníky, pojmy a indikacemi. V další části jsou již přímo charakterizovány jednotlivé eliminační metody spolu s jejich technickými aspekty. Prostor je věnován antikoagulační léčbě, cévním přístupům a komplikacím, které mohou při mimotělních eliminačních metodách vzniknout. Poslední část je věnovaná úloze sestry a to potřebnému vzdělání, přípravě pacienta i přístroje, péči o cévní přístup, monitoraci a v neposlední řadě ukončení eliminační procedury. Empirická část je zaměřena na analýzu výsledků dotazníkového šetření realizovaného na odděleních poskytujících intenzivní péči, především pak na znalosti sester o intermitentních a kontinuálních eliminačních metodách.