Souhlas s hospitalizací a informovaný souhlas u pacientů akutně přijatých - Bartošková, Markéta (2014)
Téma mé diplomové práce je zaměřeno na informovaný souhlas s hospitalizací a informovaný souhlas s vyšetřením nebo s operací u pacientů akutně přijatých k hospitalizaci. Každý pacient má právo svobodně se rozhodnout v otázce péče o své zdraví, měl by rozumět každému opatření, které se ho týká, musí mu být dána možnost projevit souhlas s každým léčebným či diagnostickým výkonem. Pacient by měl být informován o možných komplikacích, které by mohly nastat a má právo odmítnout zdravotní výkon nebo podepsat negativní revers k hospitalizaci. Tato diplomová práce vychází z Úmluvy o lidských právech a biomedicíně, ze zákonu o zdravotnických službách, z Charty práv pacientů a z Charty práv hospitalizovaných dětí.