Úloha výživy při tromboembolické nemoci - Teplá, Michaela (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá úlohou výživy při tromboembolické nemoci. Věnuje se výživě z pohledu prevence TEN a také výživě při léčbě trombotických událostí antikoagulačním lékem warfarinem. Teoretická část je rozdělena na obecnou a speciální. Obecná část se zabývá fyziologickou a patofyziologickou podstatou daného tématu. Mimo jiné jsou v ní také uvedeny možnosti léčby. Speciální úsek je z převážné části věnován výživě při antikoagulační léčbě warfarinem. Je zde pojednáno o vitaminu K, jeho zdrojích a o vhodném výběru jednotlivých skupin potravin. Dále tato část popisuje výživu a její vliv v prevenci vzniku TEN či vliv obezity na rozvoj této nemoci. Téma o roli homocysteinu jako rizikovém faktoru trombózy je pojednáno na závěr teoretická části textu. Praktická část zahrnuje celkem 3 kazuistiky pacientek, z nichž dvě prodělaly tromboembolickou nemoc a stále mají indikovanou antikoagulační léčbě warfarinem. Třetí respondentka má pouze sklon ke zvýšené srážlivosti krve, tzv. trombo ...