Riziko přenosu infekce jako nežádoucí účinek nutriční terapie - Klabenešová, Iveta (2014)
Tato bakalářská práce pojednává o otázkách bezpečnosti enterální výživy v rámci nutriční terapie. Krátce pojednává o dietním systému, který je jedním z nástrojů nutriční terapie, a o skutečnosti, že potraviny či pokrm může být za určitých okolností zdrojem tzv. alimentárního onemocnění. Dále bakalářská práce krátce popisuje enterální výživu: způsoby aplikace enterální výživy, indikace kontraindikace a komplikace. Je zde zmínka i o parenterální výživě. Velká pozornost je věnována hygienickým standardům, ať už v přípravě stravy per os, tak při přípravě, podávání a manipulaci s přípravky a sety pro enterální výživu. A to právě proto, že pochybení v některém z výše jmenovaných bodů často vede k rozvoji infekčních komplikací při podávání enterální výživy. Praktická část je zaměřena na zjištění míry informovanosti studentů oboru všeobecná sestra o problematice hygieno - epidemiologických standardů a doporučení a postupů při aplikaci a manipulaci s přípravky a sety pro enterální výživu.