Crohnova choroba z pohledu léčebné výživy - Zajdová, Lucie (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá Crohnovou chorobou z pohledu léčebné výživy, jakožto onemocnění trávicího traktu, jež není medikamentózně či chirurgicky vyléčitelné. Nemoc je úzce spjata a ovlivněna výživou, a proto je na ni v této práci kladen důraz. Teoretická část vymezuje základní termíny anatomie a fyziologie střev, dále problematiku Crohnovy nemoci a v poslední řadě specifikuje výživu. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumu, který se zaměřuje na zjišťování a porovnávání výživového stavu ambulantně léčených a akutně exacerbovaných pacientů.