Optické a oftalmologické přístroje využívající principy dalekohledných systémů - Celá, Andrea [biochemička] (2014)
Cílem bakalářské práce je shrnout poznatky týkající se optických a oftalmologických přístrojů, které využívají principy dalekohledných systémů, zaměřit se na jejich rozdělení a využití nejen v optické, optometrické a oftalmologické praxi. Přestože se dnes hojně používají přístroje založené i na dalších principech, často ve spojení s počítačem s vhodným softwarem, mají klasické optické a oftalmologické přístroje stále své nezastupitelné místo v různých oborech. V úvodních kapitolách jsou stručně zmíněny základní zákony geometrické optiky a optického zobrazování, optické principy, vlastnosti a rozdělení dalekohledů. Následující kapitoly jsou věnovány jednotlivým optickým a oftalmologickým přístrojům a jejich využití v praxi. Součástí jsou také pomůcky pro slabozraké, jejichž konstrukce využívá dalekohledné systémy.