Rozdíl ve vnímámí barev v závislosti na pohlaví a kultuře - Eckeltová, Lucie (2014)
Ve své práci se snažím shrnout základní informace o tom, jaké mohou být rozdíly v barevném vidění mezi jednotlivými lidmi lišícími se příslušností k danému pohlaví, kulturním a jazykovým dědictvím či rasou. V první části zmiňuji základní anatomické uspořádání oka, mechanizmus zpracování barevného vjemu a jeho vyhodnocení mozkem. V druhé, stěžejní části, se zabývám epidemiologií a genetickým původem onemocnění barvocitu, polymorfií ve vnímání barev u zdravých jedinců a výjimečné genetické mutaci, kterou označujeme jako tetrachromazii.