Refrakční vady v dětské populaci - Žličařová, Denisa (2014)
Bakalářská práce je zaměřena na popis jednotlivých druhů základních refrakčních vad, jako jsou myopie, hypermetropie a astigmatismu v dětské populaci, jež byla zvolena jako soubor dětí do 15 let. Práce se zabývá jejich projevy, příčinami, výskytem, rozdělením a korekcí. Dále také vyšetřováním dětí. Začátek práce stručně popisuje anatomii oka, a dále podrobně embryonální vývoj jednotlivých očních struktur a postnatální fyziologický vývoj včetně komplikací souvisejících s vývojem zraku. Následuje stručný obecný popis refrakčních vad a pak již konkrétně myopie, hypermetropie a astigmatismus u dětí. Dále je práce zaměřena na specifické vyšetřování dětí a jejich následnou korekci. Závěr práce informuje o prevalenci a incidenci refrakčních vad v populaci.