Hubbleův teleskop - Ženatá, Lucie (2014)
Bakalářská práce s názvem Hubbleův teleskop čtenáře provází celým životem zmíněného teleskopu. Stojíme jak u jeho zrodu, tak v dnešní době můžeme pomalu říct, že i u jeho pomalého, ale jistého skonu. Nejprve se zabýváme prvními myšlenkami vzniku, poté jsou myšlenky převedeny v činy a je zahájena stavba HST. Po úspěšném dokončení je HST vypuštěn na oběžnou dráhu, a i přes počáteční potíže začínají jeho významná pozorování. Krátce se také zmíníme o agenturách NASA, která položila základ pro vznik HST, a ESA, která byla přizvána ke spolupráci, a to kvůli finanční podpoře.