Korekce vysoké anizometropie u dětí - dlouhodobé výsledky - Ondraszek, Aneta (2014)
Hlavním zaměřením této práce je problematika anizometropie u dětí. Zvláště pak její korekce různými metodami se zaměřením na korekci vyššího stupně anizometropie. Cílem je zjistit dlouhodobé výsledky jednotlivých korekcí na zrakovou ostrost, amblyopii či anizometropii jako takovou. V první části práce je obecně popsán vývoj zrakového orgánu a později také vývoj zraku po narození. Velký díl práce je věnován celkové definici a problematice anizometropie, jejímu rozdělení, vlivu na zrak a binokulární vidění. Dále pak prevalenci tohoto postižení v dětské populaci vzhledem k jiným refrakčním vadám jako je myopie, hypermetropie či astigmatismus. Ve druhé části se práce zaměřuje na korekci anizometropie a s ní související vyšetření zrakové ostrosti a refrakce u dětí. U každého typu korekce je uvedeno jaký vliv na vidění má vzhledem k vysoké hodnotě anizometropie a jaké výhody a nevýhody korekce přináší. Dlouhodobě prováděné studie jsou shrnuty v poslední kapitole této práce. Díky dlouho zazna