Vliv změny kontrastu a oslnění na zrakové funkce - Osičková, Barbora (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem změny kontrastu a oslnění na zrakové funkce. Na začátku objasňuje anatomické a fyziologické souvislosti. V další části se zaměřuje na jednotlivé zrakové funkce, které jsou ovlivnitelné změnou kontrastu a oslněním. Je zde uvedena zraková ostrost, adaptace a rychlost čtení. Následující kapitoly obsahují podrobný popis jasu, kontrastu a oslnění. Zahrnují také citlivost na kontrast a citlivost na oslnění, včetně jejich testování. Závěrečná kapitola pojednává o kontrastu a oslnění v klinické praxi. Zdůrazňuje zejména Meares-Irlenův syndrom, v souvislosti s rychlostí čtení, oslnění v dopravě, s popisem možností jeho eliminace, a rozložení jasů na pracovišti.