Nitrooční tlak - metody měření, principy přístrojů - Pevalová, Stanislava; Skorkovská, Karolína, 1978-; Masarykova univerzita. Klinika nemocí očních a optometrie (2014)
Tato bakalářská práce pojednává o nitroočním tlaku a způsobech jeho měření. První kapitola popisuje složení, vznik, proudění a absorbci nitrooční tekutiny, které vytvářejí nitrooční tlak. Dále se práce zabývá fyziologickými hodnotami nitroočního tlaku a faktory, které tyto hodnoty ovlivňují. Uvedeny jsou také indikace pro měření nitroočního tlaku. Hlavní kapitola se zabývá jednotlivými metodami měření a popisuje různé druhy kontaktních a bezkontaktních tonometrů. Další kapitola se věnuje pachymetrii, která je důležitým faktorem pro přesné měření nitroočního tlaku. Část práce se zabývá vzájemným porovnáním metod. Poslední kapitoly práce pojednávají o desinfekci kontaktních tonometrů a právních předpisech jejich používání.
This bachelor thesis discuss an introcular pressure and a methods of measurement. First chapter describe structure, creation, circulation and absorption of intraocular fluid that create intraocular pressure. The next part of thesis deals with physiological values and factors that influence to them. The following part is about indications for measurement of intraocular pressure. Main charter deals with each methods of measurement and subscribes individual types of contact and noncontact tonometers. Next chapter is devoted to pachymetry, which is important factor for exact measurement of intraocular pressure. Next part compares different methods. Last chapters describe desinfection of contact tonometers and legislation for using tonometers.
Vedoucí práce: Karolína Skorkovská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: intraocular fluid; komorová voda; nitrooční tlak; tonometrie oční; aqueous humour; intraocular pressure; Intraocular Pressure; Tonometry, Ocular; bakalářské práce; bachelor's theses