Nitrooční tlak - metody měření, principy přístrojů - Pevalová, Stanislava (2014)
Tato bakalářská práce pojednává o nitroočním tlaku a způsobech jeho měření. První kapitola popisuje složení, vznik, proudění a absorbci nitrooční tekutiny, které vytvářejí nitrooční tlak. Dále se práce zabývá fyziologickými hodnotami nitroočního tlaku a faktory, které tyto hodnoty ovlivňují. Uvedeny jsou také indikace pro měření nitroočního tlaku. Hlavní kapitola se zabývá jednotlivými metodami měření a popisuje různé druhy kontaktních a bezkontaktních tonometrů. Další kapitola se věnuje pachymetrii, která je důležitým faktorem pro přesné měření nitroočního tlaku. Část práce se zabývá vzájemným porovnáním metod. Poslední kapitoly práce pojednávají o desinfekci kontaktních tonometrů a právních předpisech jejich používání.