Využití optické koherentní tomografie v optometrické a oftalmologické praxi - Skácelová, Vendula (2014)
Optická koherentní tomografie (OCT) je neustále se vyvíjející zobrazovací metodou, v dnešní době dosahující vysoké úrovně a neodmyslitelně patřící mezi důležité neinvazivní metody používané k zobrazení především zadního segmentu oka. Uplatnění však nalézá i pro zobrazení předního očního segmentu. Bakalářská práce s názvem Využití optické koherentní tomografie v optometrické a oftalmologické praxi, z počátku pojednává o anatomických strukturách vyšetřovaných pomocí OCT přístrojů. Následuje malý fyzikální exkurz, který by měl čtenáři pomoci lépe se zorientovat a pochopit princip fungování OCT přístroje. Dále jsou rozebrány vybrané tomografické zobrazovací systémy používané v oftalmologii. Následuje přechod k samotnému OCT přístroji, popis technické vybavenosti přístrojů, OCT skenů a OCT obrazů. Práce je zaměřená na vybrané OCT přístroje firmy Zeiss, kterým je věnována jedna z kapitol. Závěrečné dva oddíly jsou zaměřeny na využití zadně segmentového a předně segmentového OCT v klinické pr