Zvětšovací systémy v oftalmologii - Guzdek, Daniel (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá oftalmologickými přístroji, které jsou založeny na zvětšujícím principu a umožňují tak zvětšení pozorovaného obrazu a rozlišení jeho jemných detailů. Úvod práce je zaměřen na nejjednodušší zvětšující systém, na lupy, které tvoří základ složitějších přístrojů. Další kapitoly se věnují již složitějším zvětšujícím systémům a to oftalmoskopům, operačnímu mikroskopu a štěrbinové lampě. Jednotlivé kapitoly jsou zaměřeny na jejich optické vlastnosti, konstrukci a rozdělení. Poslední kapitola se věnuje zvětšujícím systémům, které slouží ke kompenzaci zrakového postižení, tzv. oftalmologickým zvětšovacím pomůckám.