Diabetická retinopatie - Švambergová, Zuzana; Synková, Monika; Masarykova univerzita. Klinika nemocí očních a optometrie (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá diabetickou retinopatií a dalšími očními komplikacemi spojenými s onemocněním diabetes mellitus. Úvod práce je zaměřený na popis diabetes mellitus v obecné rovině. Další kapitola zahrnuje informace o anatomii sítnice, které jsou důležité pro pochopení patofyziologie diabetické retinopatie. Následuje kapitola o očních komplikacích diabetu a hlavní kapitola o diabetické retinopatii. Tato podstatná část práce se věnuje patofyziologii, subjektivním i objektivním příznakům, klasifikaci, diagnostice a léčbě diabetické retinopatie.
This bachelor´s thesis deals with diabetic retinopathy and other eye complications associated with diabetes mellitus. The beginning of the thesis is focused on general description of diabetes mellitus. The next chapter includes informations about the anatomy of the retina which are important for understanding of the pathophysiology of diabetic retinopathy. The following chapters are about eye complications of diabetes and mainly about diabetic retinopathy. The main chapter of the thesis is concerned with the pathophysilogy, subjective and objective symptoms, classification, diagnosis and treatment of diabetic retinopathy.
Vedoucí práce: Monika Synková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: diabetická retinopatie -- komplikace; retina -- patologie; Diabetic Retinopathy; Retina; bakalářské práce; bachelor's theses