Galaktosémie - Zehnálková, Veronika (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vzácného dědičného onemocnění postihujícího metabolismus galaktózy, tzv. galaktosémie. V teoretické části jsou uvedeny základní informace týkající se metabolismu galaktózy. Další část této práce se věnuje samotné problematice galaktosémie a jejímu rozdělení. K jednotlivým typům tohoto onemocnění jsou uvedeny základní informace - jejich charakteristika, klinické příznaky, možné komplikace, diagnostika, genetické pozadí a léčba, především dietní opatření. Praktická část se skládá ze dvou kazuistik, které popisují pacienty s klasickou galaktosémií. Součástí kazuistik jsou návrhy jídelníčku na tři dny, individuálně vypracované pro obě pacientky trpící klasickou galaktosémií.