Obstipace v dětském věku - Grulichová, Markéta (2014)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice obstipace v dětském věku. V začátku bakalářské práce je krátce popsána anatomie a fyziologie defekace. V další kapitole jsou zmíněny jednotlivé druhy dětské obstipace a jejich krátký popis. Současně jsou uvedeny i nejčastější příčiny dětské obstipace. Samostatná kapitola je věnovaná i diagnostice obstipace a dále její terapii, která se nevztahuje k výživě. Ve stěžejní části bakalářské práce je pojednáno zejména o vlivu výživy na obstipaci u dětí. Jednotlivé podkapitoly jsou věnované vybraným druhům potravin, které by mohly mít vliv nejen na prevenci obstipace, ale také na ovlivnění obstipace již vzniklé. V praktické části jsou popsány dvě kazuistiky dětí, u kterých se vyskytly s potíže s obstipací.