L-karnitin - Fialová, Markéta (2014)
L-karnitin je látka tělu vlastní, která má nezastupitelnou roli v katabolické dráze, zajišťující substráty pro β-oxidaci a tím zdroj energie. Díky nepostradatelné úloze této látky, se využívá ve zdravotnictví při substituční léčbě. V současné době je L-karnitin také součástí doplňků stravy především ve sportu. První část teoretické práce je věnována popisu L-karnitinu, jeho syntéze, vlivu na metabolismus a důsledkům jeho nedostatku. Druhá část teoretické práce se věnuje využití L-karnitinu ve sportu, zejména jeho vlivu na trénink, výkonnost a zdatnost, spolu s popisem fyziologických parametrů, které se používají pro definování tělesného stavu a kondice. V praktické části byl zkoumán význam užívání L-karnitinu na výkonnost a fyzickou aktivitu u středně trénovaných mužů, kteří byly rozděleni do dvou skupin, pokusné a kontrolní. Oběma skupinám bylo provedeno ergospirometrické a bioimpedanční měření před započetím pokusu a po něm. Dle fyziologických parametrů a následného dotazníkového zji ...