Věkem podmíněná makulární degenerace - Juříková, Michaela; Synková, Monika; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem a problematikou věkem podmíněné makulární degenerace. První kapitoly se věnují anatomii sítnice a fyziologii vidění. Dále popisuji formy VPMD a její rizikové faktory, různé vyšetřovací metody a především léčbu věkem podmíněné makulární degenerace. Devátá kapitola je věnována prevenci. V závěrečné kapitole zmiňuji několik možností, jak pomoci zrakově postiženým.
This bachelor thesis deals with the discription and the issues of age related macular degeneration. The first charter focuse on the anatomy of retina and the physiology of sight. Thenthe forms of ARMD and its high risk factors, different examination methods and primarilly the treatment for ARMD are described. The ninth charter is based on the preventiv. In the last charter there are a few wals how to help the visuály impaired.
Vedoucí práce: Monika Synková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: makulární degenerace; Macular Degeneration; bakalářské práce