Korekce afakie po operaci šedého zákalu u dětí a dlouhodobé výsledky - Chrástová, Eva (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi korekce afakie u dětí. Afakie je nepřítomnost čočky v oku a její nejčastější příčinou je operace katarakty. Teoretická část pojednává o kataraktě, jejímu dělení, léčbě a možnostmi korekce vzniklé afakie. Začátek bakalářské práce je věnován anatomii a embryologii oční čočky. Výzkumná část se zabývá studií primární implantace nitroočních čoček AcrySof u dětí s vrozenou a získanou kataraktou.