Polynomiální algoritmy - Novotná, Pavlína, 1989- (2014)
Tato diplomová práce se zabývá faktorizací polynomů a algoritmy, které se k ní používají. Omezujeme se přitom na polynomy jedné proměnné nad konečným tělesem, okruhem celých čísel nebo tělesem racionálních čísel. V první kapitole jsou shrnuty pojmy a tvrzení, která se v dalším textu používají. Druhá kapitola se zabývá square-free faktorizaci nad okruhem celých čísel a konečným tělesem. Další dvě kapitoly jsou věnovány algoritmům, které rozloží zadaný square-free polynom na ireducibilní činitele nad konečným tělesem. Poslední kapitola ukazuje, jak lze faktorizaci nad konečným tělesem využít k faktorizaci nad okruhem celých čísel a tělesem racionálních čísel.