Výběr brýlové obruby a její přizpůsobení podle anatomických dispozic klienta - Kotrlová, Lucie (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá výběrem brýlové obruby a jejím přizpůsobením podle individuálních, anatomických dispozic klienta. První část práce je věnována stručné historii brýlových obrub a jejich rozdělení podle konstrukce a materiálu. Další část je zaměřena na anatomii hlavy, její kosti, svaly, cévy, nervy a kůži. Je následována kapitolami o interakci brýlové obruby s kůží člověka a jejím zatížení, kde je také zmíněna vlastní statika brýlí. Dále se dočteme o důležitých faktorech hrajících roli při výběru brýlové obruby. Závěr práce je věnován vlastnímu přizpůsobení brýlí, a také pomůckám a nástrojům k tomu potřebným.