Urbanonymie vybraných měst Moravy a Slezska (její vznik, vývoj, systém a klasifikace) - Vaculík, David (2014)
Tato práce se věnuje vývoji a současnému stavu urbanonymie pěti vybraných měst nacházejících se na území Moravy a Slezska - Kroměříže, Lipníka nad Bečvou, Olomouce, Opavy a Ostravy. První část se zabývá teoretickým vymezením urbanonymie a vytyčením vlastního výzkumu, druhá představuje jádro práce - analýzu, charakteristiku a srovnání urbanonymických celků. Třetí část tvoří slovník ostravských ulic, sestavený pro účely práce, a přehled analýzy urbanonym. Výzkum vychází ze souboru téměř šesti tisíc urbanonym, jež jsou hodnocena podle zvolených klasifikačních kritérií a výsledky této analýzy jsou dále zkoumány v hlubším prostorovém a časovém členění v rámci sledovaných urbanonymických okruhů. Tento postup vede k postižení vývojových rysů i k celkové charakteristice jednotlivých urbanonymických okruhů a je základem širokého srovnání, které směřuje k vyvození společných i specifických znaků