Přísně utajená komunikace. Česká kinematografie a cenzura, případ Filmového studia Barrandov v letech 1962-1970 - Skupa, Lukáš, 1983- (2014)
Disertační práce zkoumá systém cenzury v Československu v letech 1962 až 1970 na příkladu Filmového studia Barrandov. Základním cílem práce je objasnit strukturu komplikovaných vztahů mezi Československým filmem, Filmovým studiem Barrandov a reprezentanty cenzury, a to v kontextu dynamických politických, společenských či kulturních změn, které jsou pro období šedesátých let příznačné. Práce se zabývá cenzurou jako procesem komunikace ve smyslu vzájemných jednání zástupců filmařů a cenzurního aparátu (Hlavní správa tiskového dohledu, Ústřední publikační správa, Ideologická komise ÚV KSČ a další). Kromě pochopení organizace cenzury ve vztahu k české kinematografii šedesátých let práce odkrývá i některé důležité detaily týkající se fungování filmového studiového systému v tehdejším Československu