Sociálně-pedagogické aspekty drogových kariér: Cesta k závislosti a zpět - Stanoev, Martin, 1978-; Němec, Jiří, 1970-; Masarykova univerzita. Katedra pedagogiky (2014)
Dizertační práce se zabývá sociálními souvislostmi užívání drog a drogové závislosti. Teoretická část nejprve přibližuje pedagogické aspekty tématu a zabývá se sociálními aspekty závislosti a kontextem užívání drog ve společnosti. Po přehledové studii k tématu, která se věnuje české adiktologické literatuře, přibližuje problematiku adolescence se zřetelem ke koncepci vývojového psychologa Eriksona. Erikson spojoval hodnotové zakotvení v adolescenci s nalezením světonázoru, ideologického rámce. Klíčový teoretickým východiskem dizertační práce je dále pojednávaná teorie subkultur. Zejména Irwinův koncept scény, Johnsonův koncept drogové subkultury a sekvenční pojetí sociální deviace Beckera. Tyto koncepty jsou dále aplikovány v empirické části. V závěru teoretické části je naznačeno otázka hledání hodnotového zakotvení v dnešní společnosti jako podstatný aspekt pedagogické stránky problému. Cílem výzkumu dizertační práce bylo zachycení proměn sociálního prostředí v případech individuální
The dissertation deals with the social context of drug use and drug addiction. The theoretical part first approaches pedagogical aspects of the topic and deals with the social aspects of addiction and drug use in the context of society. After an overview study of the topic, which is focused to Czech addictological literature, approaches the issue of adolescence with regard to the concept of developmental psychologist Erikson. Erikson linked rooted of values in adolescence with finding a worldview, an ideological framework. Key theoretical basis of the thesis is further discussed the theory of subcultures. In particular, Irwin's concept of the scene, Johnson's concept of the drug subculture and sequential concept of social deviance developed by Becker. These concepts are then applied in the empirical part. At the end of the theoretical part is implied question of finding the rooted of values in today's society as an essential aspect of the educational aspects of the problem. The aim of
Vedoucí práce: Jiří Němec
Obsahuje 1 samostatnou přílohu (Přepisy rozhovorů). [253 s. na 126 l.]
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2014
Keywords: adolescence; drogová závislost; resocializace; subkultura; adolescence; drug addiction; drug dependence; resocialization; subculture; případové studie; disertace; case studies