Kvalita života seniorov v pobytových zariadeniach sociálnych služieb - Kubíčková, Lucia (2014)
Diplomová práca je zameraná na kvalitu života seniorov žijúcich v pobytových zariadeniach sociálnych služieb. Svojím obsahom je delená do dvoch celkov. Prví (teoretický) celok je zameraný na popis problematiky spojenej so starnutím populácie (charakteristiku o starnutí a starobe, na vedné odbory zaoberajúce sa problematikou starnutia a staroby, problémy starnúcej populácie, aspektmi starnutia, rizikami seniorskej populácie a etickými problémami seniorov), kvalite života (prístupmi skúmania, historickými faktami, pojmami o kvalite života, faktormi ovplyvňujúce kvalitu života, dimenzie, indikátory a hodnotenie kvality života) a pobytové zariadenia sociálnych služieb určené pre seniorov (historické fakty o zariadeniach sociálnych služieb, riziká spojené s adaptáciou, ciele a spôsoby poskytovania sociálnych služieb, formy, podmienky, služby, druhy, financovanie sociálnych služieb). Druhá empirická časť vychádza z teoretickej. Cieľom je, aby získané dáta boli mapované pomocou dotazníkového