Korupce a její potírání v právu Evropské unie - Příborský, Martin; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2013)
Tato práce popisuje a analyzuje právo Evropské unie, které se týká potírání korupce. Zahrnuje instituty předcházení, odhalování, vyšetřování a trestání korupce, jež jsou upraveny různým právními odvětvími, zejména právem trestním, správním, finančním, pracovním a mezinárodním právem veřejným. Korupce je pojímána ve svém širším významu, definována jako „zneužití pravomoci k osobnímu prospěchu“. Tím pokrývá nejen klasické úplatkářství, ale také další formy, jako jsou střet zájmů, favoritismus, nepotismus a cronyismus, dohody k ovlivnění výběrových řízení u veřejných zakázek apod., ve veřejném i soukromém sektoru. Velká pozornost je rovněž věnována mezinárodní spolupráci v této oblasti.
The thesis aims at describing and analysing legal provisions of the EU law dealing with corruption. It covers diverse measures of prevention, detection, investigation and sanctioning of corruption, which are governed by different branches of law, namely criminal law, administrative law, financial law, labour law and international public law. Corruption is understood in its broad sense, defined as “abuse of power for private gain”. So, it goes beyond classical bribery and includes also other forms of corruption such as conflicts of interests, favouritism, nepotism or cronyism, bid-rigging etc. It concerns the public as well as the private sector. Substantial attention is devoted to international cooperation in this field.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2014
Anglické resumé
Keywords: Evropská unie; evropské právo; korupce; corrupt practices; European law; rigorózní práce; doctoral dissertations