Korupce a její potírání v právu Evropské unie - Příborský, Martin (2013)
Tato práce popisuje a analyzuje právo Evropské unie, které se týká potírání korupce. Zahrnuje instituty předcházení, odhalování, vyšetřování a trestání korupce, jež jsou upraveny různým právními odvětvími, zejména právem trestním, správním, finančním, pracovním a mezinárodním právem veřejným. Korupce je pojímána ve svém širším významu, definována jako „zneužití pravomoci k osobnímu prospěchu“. Tím pokrývá nejen klasické úplatkářství, ale také další formy, jako jsou střet zájmů, favoritismus, nepotismus a cronyismus, dohody k ovlivnění výběrových řízení u veřejných zakázek apod., ve veřejném i soukromém sektoru. Velká pozornost je rovněž věnována mezinárodní spolupráci v této oblasti.